INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Жеги и опасност от пожари

Снимка: iStock

Денят ще е топъл и слънчев почти над цялата страна. В горещата част на денонощието температурите ще се колебаят между 27 и 32-33 градуса. Около обяд и в ранния следобед в югозападната половина на страната ще има условия за по-значителна облачност със слаби локални превалявания с гръмотевици. На Югоизток пък по същото време ще се усилва вятърът.

В планините ще е слънчево до обяд навсякъде. В масивите на Югозапад следобед ще се заоблачи с вероятност за валежи, тук-там с гръмотевична активност. Температурите в топлата част на деня ще са в интервала 14-21 градуса.

Около крайбрежието ще е слънчево, почти безоблачно с вятър откъм морето. Температурите в следобедните часове ще са между 26 и 28 градуса. Морската вода ще е с температура около 27 градуса, максималната височина на вълните ще е около метър-метър и половина, по-видимо по южните брегове.

От неделя нататък започва период с горещо време. Дневните температури ще са по-високи, като в средата на другата седмица термометрите ще „заковат” стойности между 35 и 40 градуса. На традиционно най-горещите места има условия градусите да скочат и над 40.


Заради високите температури, липсата на валежи и очаквания вятър, рискът от разпалване на горски и полски пожари расте всеки ден. През почивните дни опасността ще е най-голяма в Югоизточна България, където продължава борбата с огнената стихия в Сакар планина. Освен там зоните с по-значителен риск обхващат почти всички области в Югоизточна България, централните и източните райони на Северна България и долината на река Струма на Югозапад.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 24.07.2021 г. 08:01 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x