INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Зеленски налага санкции на руски компании

Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в петък подписа указ, с който влиза в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на страната за въвеждането на санкции срещу няколко компании и физически лица от Русия, съобщи ТАСС.

Според документа, публикуван на сайта на президента, в списъка със санкции са Ленпромтранспроект, Геоземстрой и акционерното дружество Insurance Business Group.

Списъкът включва и държавната автономна институция на град Севастопол „Център за развитие на туризма“, фонда за социални и културни проекти „Национално културно наследство“, федералното държавно предприятие „Отдел за сигурност на Министерството на транспорта на Руската федерация“ и холдинговата компания „Трансстрой“.

Общо в списъка има 24 компании, които според Киев участват в „незаконното строителство и експлоатация на железопътната част на транспортния проход през Керченския проток“, организацията на пътническата железопътна комуникация между Крим и Русия , и „увреждане на националното културно наследство на територията на Севастопол“.

Зеленски също така въведе в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за санкции срещу кипърската компания Biscone Limited, миноритарен акционер на Ukrainian Energy Machines JSC (бивш Турбоатом, Харков). С решение на Съвета за национална сигурност и отбрана срещу Biscone Limited се налагат мерки като блокиране на активи.

Санкциите бяха въведени за срок от три години. Biscone Limited притежава 5,9% дял в Ukrainian Energy Machines.

Турбоатом беше преименуван на Ukrainian Energy Machines през септември 2021 г. Предприятието е специализирано в производството на турбини за топло- и атомни електроцентрали, комбинирани централи и друго енергийно оборудване. Това е едно от предприятията със стратегическо значение за икономиката и сигурността на Украйна.

От санкциите бяха засегнати и пълномощният представител на президента на Руската федерация в Севернокавказкия федерален окръг (СКФО) Юрий Чайка, който беше главен прокурор на Руската федерация от 2006 до 2020 г., и дизайнерът Артемий Лебедев.

Санкциите са въведени за срок от пет години и предвиждат блокиране на активи, спиране на финансови транзакции и предотвратяване на изтеглянето на капитали от Украйна.

Зеленски също така наложи санкции срещу 18 лица, замесени, според Киев, в вземането на съдебни решения за отчуждаване на имуществото на Кримската епархия на неканоничната православна църква на Украйна.

По-специално, „санкциите се отнасят до отчуждаването на помещенията на катедралния храм на светите равноапостолни княз Владимир и княгиня Олга в Симферопол, други места за поклонение, увреждане на църковната собственост и преследване на общността“.

Всички 18 санкционирани заемат различни длъжности в съдебната система на Руската федерация.

Съветът за национална сигурност и отбрана наложи санкции на 30 декември. Съобщава се, че ограничителните мерки се прилагат за шест физически и 24 юридически лица, участващи в строителството на Кримския мост, 18 лица, участващи в издаването на съдебни решения за отчуждаване на имущество на Кримската епархия на Православната църква на Украйна. Списъкът със санкции включва и 52 лица, включително тези, които „заемайки ръководни длъжности в структурата на окупационната администрация на Руската федерация във временно окупираната територия на Автономна република Крим и град Севастопол, причиняват значителни щети на националните интересите на Украйна и сигурността на украинския народ“.

Парламентът на Русия обяви, че ще обмисли възможността да поиска от президента Владимир Путин да признае официално сепаратистките републики в Украйна.

В петък обаче Кремъл реагира хладно на предложението, като заяви, че е важно да се избягват стъпки, които биха могли да увеличат напрежението с Украйна. Преди срещата между висши американски и руски дипломати в Женева, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че не бива да се правят опити за печелене на политически точки в такава чувствителна ситуация.

Президентът на Русия Владимир Путин отправи редица искания към Запада, настоявайки Украйна никога да не се присъедини към НАТО и военният съюз да се откаже от дейността си в Източна Европа.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 22.01.2022 г. 10:14 ч.

Източник: Факти.бг

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x