INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Заведения, спортни зали и молове остават затворени до 31 януари

Нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите и спортните зали ще продължат да бъдат затворени до 31 януари 2021 година. Детските градини, яслите, учениците от първи до четвърти клас ще отворят след ваканцията на 4 януари 2021 г. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг.

Забраните за моловете също продължават, с изключение на аптеките и супермаркетите, банките и телекомуникационните компании, банки. 

Продължава забраната за събития, конференция и конгреси до 31 януари.

От първи януари ще отворят опери, музеи, галерии и кина при 30% заетост на местата в тях. „Това са мерките, които предлагаме, които са консенсуни, и считаме, че тези мерки ще продължат да дават ефекта, който ние търсим“, разкри здравният министър.

Ангелов даде и актуалните данни за запълнения капацитет в лечебните заведения у нас. За последната седмица излекуваните от коронавирус са 18 907, заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76% от леглата, Бургас – 70%, Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66%, Ямбол – 64%, Сливен – 64%, Пазарджик – 59%, Ловеч – 57%

„Ваксините идват“, допълни професор Венцислав Мутафчийски. Трябва да се запазим живи, за да ги посрещнем. Време е да спрем тази агония. Той призова лекарите да поканят своите пациенти да се ваксинират.

По думите му, мерките действат, но все още недостатъчно. Затова, въпреки тежкия дебат за искономиката, те трябва да бъдат продължени.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 17.12.2020 г. 10:32 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x