INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Защо „Св. Иван Рилски“ се превърна в огнище на коронавируса?

Причината е бърз тест, дал отрицателна проба за COVID-19

УМБАЛ Св. Иван Рилски в София се превърна в едно от огнищата на заразата от коронавирус. Четирима пациенти и 12 медици в лечебното заведение са с установена положителна проба за COVID-19. Но как заразата тръгва из коридорите на „Св. Иван Рилски“?

Първоначалният източник на вируса е пациент с левкемия, който по-късно е развил пневмония, съобщават от Dir.bg. Първо той е бил изследван с бърз тест, но той е дал отрицателен резултат. За това пациентът не е бил изолиран. По процедура в рамките на няколко дни се прави втори бърз тест, който дава също отрицателен резултат. Но пациентът се влошава и на 17 април му е направен трети тест, който дава положителен резултат.

„Какъв тест да бъде направен – PCR или бърз за коронавирус, се прави по преценка на лекуващия лекар през определен период, в случая на пациента със симптоми е била предписана антибиотична терапия“, обясниха от „Иван Рилски“. В момента състоянието на пациента с левкемия е по-тежко и е той е поставен на апаратна вентилация.

Заради това на следващия ден са изследвани всички медици, които работят в Отделението по хематология и онкология, където е лежал болният пациент, както и пациентът, който е бил с него в една стая. Вторият пациент е преместен междувременно в Отделението по гастроентерология, където също са направени тестове на медиците.

След всички извършени тестове на пациенти и лекари в двете отделения – равносметката е 4-ма пациенти с коронавирус и 12 положителни медици. Всички медици са поставени под домашна карантина, заедно със своите семейства за 28 дни, а двете отделения са временно затворени за прием на нови пациенти.

А всички контактни на медиците пациенти през времето на откриване на заразата – около 50 на брой, са уведомени и се следят от личните им лекари за проява на симптоми.

В „Иван Рилски“ се прави бърз тест на всички пациенти, които се приемат за лечение в отделението от самото начало на извънредното положение. А сега от болницата са закупили за своя сметка 2000 сета PCR тестове, за да ги правят на хора, които идват за лечение, но имат някаква симптоматика.

РЗИ е направило проверка в здравното заведение и в него е била извършена дезинфекция, такава се очаква да бъде направена и утре.

Очаква се двете отделения – по хематология и гастроентерология, които в момента са затворени, в четвъртък да бъдат отворени.


Публикувано на 22.04.2020 г. 08:22 ч.

Източник: dnes

Още по темата: