INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Започват жп проекти за 930 млн. лв.

Снимка: БДЖ

Навлизаме в активна фаза на строителство на железопътни проекти на стойност над 930 млн. лева, заяви служебният зам.-министър на транспорта Нели Андреева при откриването на комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.

„Започва модернизацията на жп участъците Оризово-Михайлово и Елин Пелин-Вакарел, както и изграждането на системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив-Бургас“. Андреева. До дни ще стартира реконструкцията на гаровия комплекс в Нова Загора.

В областта на пътното строителство напредва изграждането на АМ „Струма“ в участъка от Благоевград до Крупник, който включва и тунел „Железница“. Работи се по мерки за смекчаване на въздействието върху околната среда от бъдещото изграждане на Лот 3.2 на автомагистралата (Креснеското дефиле – б.р.), коментира Нели Андреева.

Зам.-министърът заяви, че се отчита напредък на проектите във водния сектор и посочи, че до края на годината в Русе ще бъде доставена новата драгажна техника, собственост на Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

Ръководителят на управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 Галина Василева отчете, че разплатените средства по програмата са приблизително 2 млрд. лева, а договореният финансов ресурс е 3,2 млрд. лева.

Василева обясни, че след изменение на ОПТТИ 2014-2020 за финансиране от програмата е включен участъкът от Драгоман до София на магистрала „Европа“. Промените касаят още намаляване на обхвата на проекта за модернизация на жп линията Елин Пелин – Костенец и включване на два нови проекта в жп сектора – „Модернизация на участъка Волуяк-Драгоман“ и „Модернизация на тягови подстанции Варна и Разград и изграждане на тягова подстанция Русе и въвеждане на SCADA“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.05.2021 г. 12:43 ч.

Източник: 24 Часа

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x