INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Започват доставки на хлорохин в цялата страна

Министър-председателят Бойко Борисов и началникът на Националния оперативен щаб посетиха Националния център по заразни и паразитни болести. От заведението благодариха на премиера за предоставени лекарствени продукти за борба с COVID-19. Още от днес ще започнат доставки по аптеките.

Те бяха посрещнати от проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на центъра.

Ген. Мутафчийски отново отбеляза, че няма яснота кога ще приключи пандемията, но лекарствените продукти, защитните облекла ни дават определена самостоятелност. На Борисов му бе показана произведена партида хлорохин фосфат, която може да осигури лечението на 2500 пациенти с COVID-19. Това са лекарства в болнична опакова, всяка от които от по 100 грама и стига за лечение на 10 пациенти. Това количество, заедно с даренията към Министерството на здравеопазването, ще стигне за лечение на 20 000 пациенти с COVID-19, обясни Румен Кофинов, директор на „Бул Био“.

Фирмата има възможност за дистрибуция. Още от днес хлорохин фосфат може да достигне до болници в цялата страна и да се повиши самочувствието на лекарите, че има с какво да помогнат на хората, отбеляза проф. Кантарджиев.

„Още от първите дни на епидемията по наша молба Дружеството на инфекционистите в България разработиха терапевтичните протоколи и там е дадена точната дозировка. Съвсем ясно е разписано, вече има опит“, категоричен бе ген. Мутафчийски.


Публикувано на 07.05.2020 г. 13:20 ч.

Автор: М. Йовчева

Още по темата: