INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Тази година започва работа по „всички лотове“ на „Хемус“

През тази година трябва да започне работа по „всички лотове“ на строящата се няколко десетилетия магистрала „Хемус“. Това обяви премиерът Бойко Борисов при поредната си
обиколка с из строителните площадки.

В петък той направи инспекция на магистрала „Европа“ към сръбската граница, а в събота бе на участъка от „Хемус“ между Белокопитово и Буховци.

Борисов говори за оставащите участъци от магистралата – Плевен-Търново и Търново-Търговище. Работата там на изключително ранна фаза, но според премиера се работи усилено.

„Сега много усилено отсечката отчуждаваме, проектираме до Търново, след Търговище и от Плевен до Търново, от двете страни да ги съберем. Тая година трябва да стартираме по всички лотове, това ни е амбицията“, заяви той.

Кризата с коронавируса по никакъв начин не се отразява на магистралното строителство, отчете Борисов след обиколката. Плащанията към фирмите не само не са спрели, но държавата дава повече, обясни той.

„За да могат, това са работни места, те имат семейства, оборотите вървят, всичко това, което виждате – машините са на лизинг. Така че строителството засега е един от секторите, на които въобще не му е повлияло, точно обратното“, обясни премиерът.

Борисов е възложил да се работи усилено по проекта за довеждащ водопровод от Дунав към областите Разград, Шумен и Търговище.

„Като гледам нивото на язовирите в това време на годината, сега сме края на зимата, пролетта, когато трябваше да са препълнени и да ги изпускаме. Затова съм възложил проекта „Дунав“ на инженеринг максимално бързо да започва строителството. Не искам да слушам теории от типа: „Да, ама може да се окаже, че водата е скъпа или не е достатъчно рентабилен“, заяви Борисов.

По негови сметки водната криза в Перник досега е струвала 75 млн. лв. – това са парите за довеждащия водопровод от София и отделно за подмяна на тръбите в града. Новото съоръжение обаче причинява чести аварии на градската мрежа.


Публикувано на 25.04.2020 г. 14:45 ч.

Източник:Mediapool

Още по темата: