INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Започна преброяване на населението в Русия

Общоруското преброяване на населението, което се отлагаше няколко пъти заради пандемията, започва днес, събирането на информация за жителите на страната ще продължи до 14 ноември.

Това е третото преброяване на населението в съвременната история на Русия: двете предишни бяха проведени през 2010 и 2002 г. Но това преброяване ще влезе в историята на Русия като първото цифрово – ще използва модерни технологии. Всеки жител на Русия ще може сам да преброи себе си и семейството си на портала за обществени услуги, на компютър в МФЦ или в стационарни изброяващи зони.

Запазен е и традиционният формат, при който преброителите посещават къщи и апартаменти лично. Участниците в преброяването ще получат таблети с инсталирано електронно приложение за преброяване.

Росстат отбелязва, че отбеляза, че събирането на по -голямата част от данните от преброяването в цифров вид би улеснило значително предаването и по -нататъшната обработка на информация.

Специални мерки

Провеждането на преброяване в контекста на пандемията на коронавирус изисква специални мерки за сигурност както за участниците, така и за персонала.

Както Росстат каза в навечерието на началото на преброяването, преброителите редовно ще бъдат тествани за COVID-19 под контрола на Роспотребнадзор, освен това те ще получат необходимия набор от лични предпазни средства.

Министерството на здравеопазването на Русия и Роспотребнадзорът също са подготвили специални инструкции – както за изброените зони, така и за тези, които ще работят на терен.

И така, сред препоръките – спазването на социалната дистанция в зоните за преброяване, температурен контрол на служителите, редовно санитарно почистване и проветряване на помещенията.

При набирането на преброители, приоритет е даден на хора с имунитет – вече болни или ваксинирани срещу COVID -19. Всички преброители са застраховани, включително в случай на коронавирусна инфекция.

За какво ще питат

Въпросникът съдържа 33 въпроса. Участниците в преброяването ще бъдат помолени да предоставят информация за себе си, като пол, възраст, гражданство, езикови умения, място на раждане, националност, образование, семейно положение, брой деца и работа.

Те няма да питат за размера на дохода, но ще зададат въпрос за неговия източник – заплата, пенсия, надбавка или стипендия. Можете да преброите не само себе си, но и всички членове на семейството.

Има и блок от въпроси относно жилищните условия: преброителите ще се интересуват от информация за времето на построяване на къщата, общата площ на апартамент или къща, броя на стаите и т.н. Според Росстат обикновено семейство ще отдели около 10-15 минути за участие в преброяването.

Тези, които временно живеят в Русия, също ще бъдат преброени, във въпросника им има седем въпроса: пол, възраст, държава на постоянно пребиваване, цел на пристигане в Русия и продължителност на престоя.

Преброяването е поверително и няма нужда да се представят документи. Росстат предупреждава: ако преброителят поиска да покажете документи или попита за нивото на доходите, трябва да сте нащрек. Също така си струва да си припомним, че преброяването не се извършва по телефона.

Ще бъде възможно да се разпознае преброителят по уникална карта с логото на Общоруското преброяване на населението. Освен това всеки от тях ще има официален документ за самоличност.

Защо се извършва преброяването?

Статистическите данни, получени от преброяването, ще бъдат използвани за социални програми, разпределение на бюджета, държавна подкрепа, строителство на училища, болници, жилища и пътища.

Предварителните резултати от преброяването на броя и възрастовия пол на населението ще станат известни през април 2022 г. Пълните резултати от преброяването са планирани да бъдат публикувани през четвъртото тримесечие на 2022 г.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 15.10.2021 г. 12:46 ч.

Източник: Cross.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x