INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Започна контролирано изпускане на язовир Студена

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „Студена“, на който днес започна контролирано изпускане. На място бяха и областният управител инж. Емил Костадинов и управителят на ВиК Перник Борислав Иванов. Към момента се изпускат между 3000 и максимум до 4000 л/сек., информираха от МОСВ.

Нещата са под контрол, в момента язовирът е на ниво от 23,2 млн. куб. метра при капацитет от 25,5 млн. куб. метра. Изпускането е заради обилните валежи. Няма опасност за населението към момента и няма и да има“, увери министър Емил Димитров.

Областният управител инж. Емил Костадинов посочи, че още в петък, преди да започнат дъждовете, в късния следобед са имали среща с министъра и управителя на ВиК, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Ние сме се уточнили с управителя на ВиК, предвид това че язовирът още в началото на зимата е пълен, да го държим на нива между 21 млн. и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода. Затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта, ще го допълним“, уточни министърът.

Управителят на ВИК-Перник Борислав Иванов информира, че се изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира и са в постоянен контакт с колегите по поречието на река „Струма“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 10.01.2021 г. 20:47 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x