INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Заместването на въглищата с газ значително ще увеличи вредните емисии

Изкопаемият газ със сигурност не е добро решение и няма място в енергийния преход. Това на практика е замяна на едно изкопаемо гориво с друго – казва в “Нашият ден“ Радостина Славкова, координатор „Енергия и Климат” в екологично сдружение „За Земята”.

„Наричаме природния газ изкопаем точно защото той е изкопаемо гориво, при чието изгаряне се генерират значителни количества парникови газове.

По-притеснителното е, че в цялата му производствена верига се отделя мощният парников газ метан, който има много по-затоплящо действие за климата в краткосрочен план спрямо въглеродния диоскид.

Масово газът се представя като добра алтернатива на въглищата, но едно заместване на въглищата с газ значително ще увеличи емисиите на парникови газове, не бива да забравяме и социалните аспекти.

В една газова централа има значително по-малки работни места спрямо въглищните. Тук отново имаме здравни рискове за местните общности от изтичането на метан в цялата производствена верига.

Друг популярен мит е, че газът е преходно гориво. Тази мантра е изключително силно повтаряна от газовата индустрия. Може би наистина газът имаше такава преходна роля преди десетина години, но не и към настоящия момент.

Затова сме много против да се изграждат нови големи газови инфраструктурни обекти, особено с обществени средства, тъй като животът на такива инсталации е около 40-60 години, а икономическата логика е, че ще ги затворим след 10-15 г. Това ще бъде едно заключване на публични средства.

Трети мит е, че газът е евтин и достъпен като гориво. Още миналата година Международната енергийна агенция обяви слънчевата енергия за най-евтината за производство на електричество в световен мащаб.

От началото на 2020 г. насам ВЕИ не само запазиха цените си ниски, но и се наблюдаваше постоянно спадане на цените и на слънчевата, и на вятърната енергия.

Важно е да се отбележи, че при повече възобновяема енергия в енергийната система, ще се усеща по-леко покачване на цената на газа, каквото наблюдаваме в последните месеци.“

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.12.2021 г. 14:01 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x