INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Заев: не си даваме езика срещу членство в ЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев настоя при посещение в Ресен за инспекция на нова сграда на местното полицейско управление, че на югозападната ни съседка не ѝ трябвало членство в ЕС с цената на македонската идентичност и език, съобщи телевизия ТВ21.

Той обаче подчерта, че все още е оптимист за намиране на решение на спора с България.

„Приятелите, ЕС, САЩ са тук, за да ни дадат идеи, но решението е наше, ние трябва да го вземем. С цената на македонската идентичност и език не ни трябва ЕС“, изтъкна Заев.

Той отбеляза, че Северна Македония е постигнала договори с Гърция и България, защитавайки своята идентичност и език, и подчерта, че не съществува договор, който да казва на гражданите как да се самоопределят и какъв език да говорят.

„В края на краищата това е европейска ценност. Радвам се, че България признава, че няма проблем с тези въпроси. Искат утвърждаване на корените. Ще ги утвърдим и корените, но по европейски начин“, увери Заев.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 05.05.2021 г. 15:07 ч.

Източник: News.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x