INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Язовир „Камчия“ е запълнен на 98%

Заради интензивните валежи днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери част от комплексните и значими язовири в страната, включително за това дали е осигурена проводимост на речните корита за поемане на очаквания приток.

Информацията е на екоминистерството.

Язовир „Камчия“ вече е със запълване над 98% заради увеличения приток. След достигане до максимален обем, постъпващият приток ще се използва за напълване на язовир „Г. Трайков“, което ще даде възможност за осигуряване на необходимите водни количества и за промишлено водоснабдяване в района на Девня.

Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) заявиха след проверка, че проводимостта след язовир „Камчия“ е осигурена.

Проверката включи и язовирите „Искър“ и „Панчарево“, както и речното корито на река Искър. Установено беше, че в язовир „Искър“ има достатъчно свободен обем за поемане на очаквания приток. Проводимостта е осигурена, като само в отделни участъци е налична храстовидна и дървесна растителност.


При инспекцията на язовир „Копринка“ стана ясно, че към момента има свободен обем от около 39 млн. кубика, като с месечния график е създадена организация за контролирано провеждане на водите чрез ВЕЦ към гр. Стара Загора и Сливен.

Насочени са обеми и към язовир „Жребчево“, чийто общ обем към днешна дата доближава 300 млн. кубика. Към момента неговият свободен обем е около 120 млн. кубика, който е достатъчен за поемане на очаквания приток.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 04.04.2021 г. 17:49 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x