INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Япония избира новия си политически лидер

Управляващата в Япония Либерално-Демократична Партия (ЛДП) на Япония влиза утре в процедура по избирането на новия си лидер и “де факто” министър-председател на страната, след като досегашният премиер Йошихиде Суга реши да се оттегли от поста. Той замени на позицията Шиндзо Абе, който се оттегли преди година по здравословни причини, след като влезе в историята като най-дългогодишния политически управник на Страната на Изгряващото слънце (2012-2020 г.). Надпреварата за приемник на Йошихиде Суда създаде най-непредсказуемото състезание в политическата история на Япония през последните 15 години, с кандидатите изправени пред въпроси разликата в заплащането между мъже и жени, през пандемията от коронавирус и климатичните изменения, до растящото влияние на Китай в региона.

Изборите в ЛДП представляват вътрешна борба за власт между Таро Коно, с американско образование и защитник на дерегулацията, Фумио Кишида, скептик към нео-либералните политики, и две жени – Санае Такаичи и Сеико Нода, и двете с устремза да станат първата жена-премиер на Япония.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 28.09.2021 г. 16:45 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x