INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Янаки Стоилов: Предложението ми за освобождаване на Иван Гешев изпълни своята роля

Предложението ми за освобождаване на Иван Гешев изпълни своята роля. Това каза министърът на правосъдието в служебния кабинет проф. Янаки Стоилов по време на изслушването си за внесеното искане за предсрочно прекратяване на мандата на гл. прокурор Иван Гешев.

„Очаквам народните представители да допринесат за реабилитацията на парламентаризма в Република България. Още повече, че резултатите от парламентарните избори благоприятстват този процес“, започна своето изложение правосъдният министър.

„До мен в качеството ми на министър на правосъдието на 14 юли тази година постъли информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор на Р България. След като разгледах предоставената информация, смятам, че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт“, каза още Янаки Стоилов.

Той уточни, че поради тази причина е насрочил вчерашното заседание.

По думите му става въпрос за избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство, публични изявления и коментари, които показват предубеденост, което нарушава принципа за невиновност, използване на служители на Бюрота за защита на свидетели за претърсвания в сградата на президентството, което нарушава принципа на разделение на властите, както и пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.07.2021 г. 11:05 ч.

Източник: NOVA

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x