INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Всеки втори във Варненско не може да си позволи почивка

Над половината жители на Варненска област изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома. Това лишение изпитват близо 55 на сто от хората в областта, сочат данните на Териториално статистическо бюро – Североизток.

През 2021 г. малко над 23% от населението в областта живее в тежки материални и социални лишения. Над 46 % не могат да си позволят подмяна на остаряла мебелировка, а близо 36 на сто се затрудняват да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи като неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.

Успоредно с това близо 24 % от хората във Варненско не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден, 23 % изпитват ограничения при отоплението на жилището си, а 21 на сто от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището.

През 2021 г. линията на бедност в област Варна e 505 лв. средномесечно на лице от домакинство, при 504 лв. за страната. При този размер на линията под прага на бедност за област Варна са били 17 % от населението на областта, при 22 на сто от населението на страната.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност във Варненско нараства с малко над 5 %, а относителният дял на бедното население намалява с близо 7 на сто.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 23.06.2022 г. 15:07 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x