INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Връщат на чина 6 и 11 клас, вдигат ваксионационни центрове по границата

Премиерът в оставка Бойко Борисов събра в дома си здравния, образователния и спортния министър – Костандин Ангелов, Красимир Вълчев, Красен Кралев. На срещата присъства и Даниел Митов.

Пръв говори Ангелов, който изнеса данни за пандемията. Той обясни, че за второто тримесечие ще пристигнат 5,5 млн. ваксини, а в понеделник ще дойде най-голямата доставка от Пфайзер – 138 хиляди дози.

Борисов благодари на страните в ЕС, които са отстъпили ваксини в наша полза. Той предложи да се направят ваксинационни центрове по границата. Вече имаме стотиците хиляди ваксини, каза Борисов и цитира данни, че днес заболелите у нас са 798, а в Гърция, Сърбия, Румъния с минават над 2000.

Премиерът в оставка каза, че минаваме над 1 млн. души излекувани и преболедували. Той изтъкна и финансовите средства, които държавата в отпуснала в битката с коронавируса.

Спортният министър припомни, че от футболните фенове вече се допускат на стадионите.

Борисов призова приятелите си в спорта да носят маски. „Има ли някой на резервната скамейка без маска, на Гонзо какво му пречи да си сложи маска и да даде пример. Правим всички усилия да върнем нормалността, но дайте личен пример, най-големите звезди го правят. Щом Меси и Роналдо слага маски, направете като тях“, апелира Борисов.

Вълчев припомни кои ученици се връщат от понеделник по график. „Предлагаме От 10 май още два класа да се върнат в клас 6 и 11“, каза образователният министър.

„България се справя сама и то много успешно. Взехме навременни мерки, подготвихме цялата системата, третата вълна почти не се усети. Управлявахме кризата професионално и вземахме решенията на 12 часа“, обобщи министърът на здравеопазването.

Борисов пък припомни, че опонентите им са горели маски и канили всички противници на Щаба. Той отново благодари на медиците.

Премиерът в оставка коментира и уволнението на преподавател в УНСС: „Преди няколко години бяхме в УНСС и имаше зарязан строеж, Горанов категорично отказа да плаща, но отидохме на място. Няколко покани имах за откриване, аз отказах и една сутрин, когато отваряхме суперкомпютъра, минахме през института спряхме отвън, нямаше никакви студенти, само ректора дойде. Защо искат да ни забъркат в тази тема. Ако си имат вътре в института някакви проблеми да си ги решават, но затова  че сме спрели пред университета.. Нито познавам доцентите, нито професорите. Много други партии правиха агитации във висшите учебни заведения, ние не сме, ние само строяхме и оборудвахме“.

Той отново коментира Радев: „Вчера президента садейки поредното дърво каза да работим. Малките партии наложиха противоконституционен мораториум. Не може да схване каква им е играта. Той казва работата, докато аз се мотая, тече задкулисие, което ние не знаем какво е“. Борисов зачекна и мълчанието на Радев за шпионските скандали. „Всички наши партньори знаят колко сме напред в тези си действия“, изтъкна премиерът в оставка. Той коментира и „Да, България“ като задочно попита дали Слави Трифонов е казал какво му е мнението за Навални, F-16.

Митов го допълни, че „Демократична Българуя“ дават подкрепа за партията, за която не се знае какви са й геополитическите й възгледи. „Русия се опитва да саботира демокрациите в света. Да разруши геополитическата архитекрура създадена след Втората световна война. Те предпочитат да дадат подкрепата си на „Има такъв народ“ и на Радев, който казваше, че Крим е руски. Аз съм спирал руски самолети като външен министър, гонили сме руски дипломати“, коментира Митов и допълни: „в ситуация, която трябва да се вземат важни решение, да се отстояват позиции на нашите партньори, „Има такъв народ“ и Радев мълчат, а близките ни по позиция хора от „Демократична България“ ги подкрепят“.

Борисов се пошегува да предложат на „Демократична България“ Христо Иванов да стане главен прокурор, а Атанас Атанасов шеф на ДАНС и ще искат да говорят с ГЕРБ.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 25.04.2021 г. 10:36 ч.

Източник: monitor.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x