INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Военноморският музей представя изложбата “Творчество и пропаганда в годините на Студената война“

На 5 август в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей (ВММ), филиал на Националния военноисторически музей, в 10.00 ч. ще бъде открита изложбата „Творчество и пропаганда в годините на Студената война“. Тя се организира по повод предстоящия Празник на Българските военноморски сили и включва малко познати експонати, съхранявани във Фонда на ВММ като стенвестници, ведомствени издания и художествени творби от периода 50-те до 80-те години на ХХ век.

В изложбата публиката ще има възможността да се запознае с различни и любопитни прояви на творчество сред моряците, курсантите от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и офицерите от флота на България. Печатните материали, които ще бъдат представени, за разлика от казионните многотиражни печатни вестници и списания, са ценни с това, че са единствени екземпляри. Те обединяват разнородни творчески форми като художествена илюстрация и плакат, поезия и проза като използват за основа събития от ежедневието, случки от живота в поделението, както и такива, свързани с конкуренцията и противопоставянето между двете страни на Желязната завеса.

В същия ден от 10.45 ч. във външната експозиция на Музея ще бъдат представени и новите издания на книгите – „Морската артилерия на България 1879-1970“ от полк. Петко Велев и „Бреговата артилерия и бреговите ракетни части на Българския ВМФ (1947-1979)”.

Изложбата „Творчество и пропаганда в годините на Студената война“ може да бъде посетена до края на месец октомври.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 05.08.2021 г. 14:26 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x