INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Вода за уста срещу Covid-19?

Изследването е проведено от група немски специалисти по молекулярна и медицинска вирусология в Рурския университет в Бохум заедно с техни колеги от Йена, Дуисбург-Есен, Нюрнберг и Бремен.

Изплакването с вода за уста може да намали риска от заразяване с коронавирус, откриха немски учени. Резултатите от изследването са публикувани на сайта на Рурския университет.

Изследването е проведено от група специалисти по молекулярна и медицинска вирусология в Рурския университет в Бохум заедно с техни колеги от Йена, Дуисбург-Есен, Нюрнберг и Бремен. Резултатите от проведените опити показали, че клетките на вируса Sars-Cov-2 „излизат от строя” с помощта на вода за уста.

Учените изследвали 8 вида тоалетна вода за уста с различен състав, които се продават в аптеките в Германия. Във всяка от водите са поставяни вирусни частици от Sars-Cov-2, разклащайки сместа в продължение на 30 секунди, за да симулират ефекта на плакнене на устата.

Резултатите показали, че всички видове вода за уста намалявали първоначалния титър на вируса. В случаите, когато „плакненето” се прави три пъти подред, титърът намалявал до такава степен, че вирусът на практика не е можел да бъде открит.

Авторите на изследването подчертават, че водата за уста не убива вируса, а само може да помогне да се намали риска от разпространението му.

Плакненето на устата не може да снижи производството на вируса в клетките, но в краткосрочен план може да намали натоварването там, където съществува най-голям риск от заразяване, а именно в устната кухина.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 11.08.2020 г. 20:25 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x