INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Внесоха в Конгреса закон за изучаване на престъпленията на комунизма

сащ, конгрес

Републиканците в Камарата на представителите в американския Конгрес представиха законопроект, поощряващ училищата да включат в учебните си програми изучаването на престъпленията на комунизма.

Документът беше представен на пресконференция от Мария Салазар -представителка на Флорида в Конгреса, която е родена в семейство на кубински емигранти, съобщи „Свободна Европа“. По законопроекта са работили 60 парламентаристи от Камарата на представителите.

По думите на Салазар, една трета от поколението Z, родено между 1997 по 2012 г., се отнасят благосклонно към комунизма, а над 40% от поколението Y (т.нар. милениъли) „казват, че малко знаят за марксизма“. Тя смята, че училищата трябва да дадат на възпитаниците си повече знания по тази тема.

„Истината е, че комунизмът е рак. Единственото равенство, което осигурява комунизмът, е в това хората да са еднакво бедни, еднакво гладни, еднакво угнетени и еднакво прогонени.“ – категорична е Мария Салазар.

„Американските ученици трябва да знаят за съветския ГУЛАГ… За това, че Сталин умишлено е умъртвил с глад 3.5 милиона украинци.“ – коментира конгресменът Дан Креншоу от Тексас.

„Те трябва да знаят за културната революция на Мао, в резултат на която загинаха десетки милиони китайци. Те трябва да знаят за съвременното робство, в което сега живеят мюсюлманите-уйгури.“ – допълва Креншоу.

По думите му, целта на законопроекта е да гарантира, че комунизмът „ще остане на бунището на историята, където му е мястото“.

„Учениците трябва да знаят какво означава тениската с портрет на Че Гевара, която носи техен съученик“, отбелязва конгресменът.

През юни губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа закон, изискващ в държавните средни училища в щата да се преподава история на комунизма. На церемонията при подписването той заяви, че учениците трябва да са запознати с опасностите, които носят тоталитарните идеологии.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 05.12.2021 г. 08:17 ч.

Източник: News.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x