INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Великобритания ще ускори проектите за експлоатация на АЕЦ

Проектите за атомни електроцентрали ще се реализират по-бързо в условията на енергийна криза в страната, съобщи британският вестник Telegraph.

„Атомните електроцентрали могат да бъдат пуснати в експлоатация с ускорени темпове в рамките на планирането, за да се опитаме да облекчим енергийната криза в страната“, се казва в статията.

Във вторник министърът на жилищното строителство на Обединеното кралство Грег Кларк заяви, че големите инфраструктурни проекти ще бъдат реализирани по-бързо в условията на висока инфлация.

„Особено във време на висока инфлация нещата трябва да се правят по-бързо, защото в противен случай разходите за големи инфраструктурни проекти ще нараснат“, заяви Кларк, според официалния уебсайт на британското правителство.

Според министъра ще бъдат въведени по-кратки срокове за разглеждане на проекти с национално значение, което ще ускори вземането на решения и строителството. Освен това решенията за незначителни промени във вече одобрени проекти ще могат да се вземат много по-бързо, тъй като сега това може да отнеме до 16 месеца.

След началото на войната в Украйна Западът засили санкционния натиск върху Русия. Прекъсването на веригите за доставки доведе до повишаване на цените на горивата и храните в Европа и САЩ. В Обединеното кралство нарастващите разходи за живот са засегнали милиони домакинства.

Английската централна банка повиши основния си лихвен процент с рекордните 50 базисни пункта от 1995 г. насам – от 1,25% на 1,75% годишно. Сега процентът е на най-високото си ниво от декември 2008 г., когато беше 2%. Банката прогнозира, че икономиката на Обединеното кралство ще навлезе в рецесия през четвъртото тримесечие на тази година. На фона на рекордната инфлация в страната има вълна от стачки. На протест излизат служители на железопътни компании, адвокати, летищни служители, пощальони и работници от други сектори.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 31.08.2022 г. 10:25 ч.

Източник: БГНЕС

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x