INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Велика събота е!

Днес православната църква чества Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с „Христос воскресе!“, а отговорът е – „Воистина воскресе!“.

Тази година обаче празникът в целия християнски свят е помрачен от пандемията от коронавирус и мерките за сигурност, които засегнаха и Църквата.

Вярващите бяха призовани да не се събират в храмовете, за да се избегне струпването на хора. Службите са излъчвани по телевизиите.

Тази година делегацията ни няма да лети, за да се вземе Благодатния огън от Йерусалим, стана ясно по-рано този месец. Въпреки че премиерът Бойко Борисов предостави правителствения самолет за извършване на такъв полет, Светият синод се отказва от тази възможност, а средствата, предвидени за това, ще бъдат дарени за борба със инфекцията в епидемията. Това обяви като решение на Светия синод ловчанският митрополит Гавриил.

Благодатен огън е запазен от миналата година и ще се ползва и тази година. Това се отнася и за предоставянето на огъня и за църквата на Северна Македония.

Друго решение, което бе взето, е на празника Вход Господен църквата да не раздава върба и цветя. Това също се добавя към мерките, които Светия синод взима в помощ към борбата в кризисната ситуация в страната срещу разпространението на коронавируса.

Под плащеницата се минава, но не както по традиция под маса, а църковни служители да я държат високо над хората.

Ловчанският митрополит подчерта, че това се прави за първи път в историята на църквата и е компромис, защото има голямо струпване на хора. Най-важното е да има Света литургия, а на Великден службата ще започне навън, тъй като най-много хора има първия половин – един час.


Публикувано на 18.04.2020 г. 10:20 ч.

Източник: News

Още по темата: