INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Вдигат социалната пенсия от 1 юли

Социалната пенсия за старост да се увеличи с 9 лева от 1 юли, предвижда постановление на Министерски съвет, качено за обществен обсъждане.

Така социалната пенсия за старост ще стане 141,63 лева при от 132,74 лв. сега или с 6,7%, с колкото ще се повишат и пенсиите за трудова дейност от 1 юли.

Увеличението ще е за над 133 600 души, като от тях 60 хил. са хората, които получават пенсии несвързани с трудова дейност – социална пенсия за старост, социална пенсия за инвалидност, пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност, персонални пенсии, пенсии по отменени закони. Останалите около 74 хил. са лица, получаващи добавки към пенсиите – за чужда помощ или за ветераните от войните.

Парите за увеличението 4 242 600 лева са предвидени в бюджета за Държавното обществено осигуряване.

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.

Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.


Публикувано на 11.05.2020 г. 07:01 ч.

Още по темата: