INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Възможно ли е да се увеличат доставките на газ през Гърция?

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев провежда среща на „Донкудов“ 2 за за възможностите за увеличаване на количествата природен газ, които България ще внася през Александруполис в Гърция. На нея са поканени две гръцки компании.

В разговора ще участват и служебният премиер Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

В терминала за втечнен газ в град Александруполис България е акционер с 20% и резервиран капацитет за получаване на синьо гориво за следващите 10 години.

„Той е от особено значимост за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите в Централна и Източна Европа чрез постигане на реално диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция“, обяви Радев.

Костис Сифнаиос от „Газтрейд“ подчерта, че става въпрос за дългосрочно партньорство.

„Участието на България в този терминал доказва от какво стратегическо значение е за странат ви. То гарантира стабилност в договарянето на доставките, особено предвид условията и завишеното търсене на енергия“, каза Сифнаиос.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 29.08.2022 г. 11:57 ч.

Източник: Btv

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x