INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Учени обявиха възможeн преход на COVID-19 в хронична форма

Много пациенти, които са прекарали COVID-19 леко, без хоспитализация, изпитват определени симптоми в продължение на месеци след заразяването и продължават да се нуждаят от специфични грижи, установиха група белгийски и холандски учени.

В проучването са участвали 1837 пациенти с COVID-19, които са боледували леко . Учените са изследвали процеса и скоростта на тяхното възстановяване след заразяването.Установено е, че много малка част от участниците в проучването /7,7%/ са се нуждаели от помощ от други лица в ежедневните си дейности, преди да бъдат заразени. След инфекцията обаче, средно 79 дни след появата на симптомите, тази нужда се е увеличила значително /52,4%/.

Авторите на изследването предлагат COVID-19 да се счита за хроничен, ако симптомите продължават повече от 12 седмици.

Изследователите заключават, че COVID-19 има голямо въздействие върху пациенти с лека форма на заболяването. „Около три месеца след появата на симптомите, значителна част от пациенти, които не са хоспитализирани са повече или по-малко зависими от други лица за лични грижи. Това показва, че въздействието на COVID-19 върху ежедневието на пациентите е огромно и че трябва да се обърне повече внимание на определянето на терапевтични стратегии за възстановяване на независимостта на пациентите “, обявиха учените.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 09.01.2021 г. 19:54 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x