INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Във Финландия пуснаха бира, посветена на НАТО

Светлата бира OTAN на пивоварната „Олаф Брюинг“ е със син етикет с карикатурна версия на пиещ бира средновековен рицар в метални доспехи, украсен със символа на НАТО – компас, съобщи Асошиейтед прес.

Името на бирата е игра на думи с финландския израз „Otan olutta“, който означава „Ще пия бира“, и френското съкращение на НАТО – „OTAN“. Организацията на Северноатлантическия договор има два официални езика – английски и френски, предаде БТА.

Главният изпълнителен директор на пивоварната, Петери Вантинен, заяви днес пред AП, че решението на пивоварната да започне производството на бирата е било мотивирано от „тревогата от войната в Украйна“ и последиците от нея за Финландия.

Той описа новото пенливо питие като „с вкус на сигурност, с нотка на свобода“.

Вчера Финландия и Швеция подадоха заявления за присъединяване към НАТО в централата на алианса в Брюксел.

От „Олаф Брюинг“ заявиха, че новата им бира също така е в чест на източния финландски град Савонлина – базата на пивоварната, разположена на няколко десетки километра от границата на Финландия с Русия.

Савонлина е известен със замъка Свети Олаф – средновековна постройка от 1475 г., в която се провежда ежегоден международен оперен фестивал.

„Малкият ни роден град Савонлина винаги е бил на границата между Изтока и Запада. Много битки са се водили в района на града и в замъка Свети Олаф, се казва в публикация на пивоварната в Tуитър.

Финландия има 1340-километрова граница с Русия, която е най-дългата в сравнение с тези на всички членове на Европейския съюз.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 19.05.2022 г. 20:17 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x