INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Вашингтон с предупреждение към Турция

Вашингтон продължава да предупреждава Турция за негативните последици от закупуването на С-400 от Руската федерация, което противоречи на задълженията на Анкара като член на НАТО, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, пише БГНЕС. „Руските С-400 са несъвместими с оборудването на НАТО, те застрашават сигурността на технологиите на НАТО, не отговарят на задълженията на Турция като член на НАТО. Предупредихме и продължаваме да предупреждаваме Турция да не приема тази система за противоракетна отбрана“, каза Прайс.

Той заяви, че Турция е важен член на НАТО, така че е важно самата страна да разбере несъответствието между притежаването на С-400 и задълженията й в рамките на алианса. „(Президентът на САЩ Джо) Байдън ще има възможността да се види с турския си колега“, припомни Прайс. Русия и Турция подписаха договор за закупуване на С-400 през 2017 г., доставките на системи за ПВО на турската страна бяха извършени през лятото и есента на 2019 г. Сделката предизвика криза в отношенията на Турция със САЩ – Вашингтон заплаши да забави или дори да отмени продажбата на най-новите изтребители F-35 за Турция.


Анкара обаче няма да се откаже от С-400. Освен това, в края на април турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че турската страна продължава преговорите с Русия за закупуването на втора партида С-400.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 11.06.2021 г. 08:10 ч.

Източник: Актуално

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x