INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Стотици варненци са против 5G мрежата

Стотици варненци са против 5G мрежата. Срещу нейното изграждане са внесени две подписки в общината, които още не са разгледани. Първата е била подкрепена от 679 души и е входирана през месец май миналата година, а втората – в края на септември. Тя съдържа имената на 184 души и отговаря на всички законови изисквания, заяви за Дарик председателят на местна гражданска инициатива „Стоп 5G България, защото здравето е по-важно“ Константина Ангелова. 

„Слагането на антени е видно в целия град. Притеснени сме, че няма оценка на риска. Настояваме за мораториум от една година или повече – да спре поставянето на тази технология, докато не се представят неоспорими доказателства, че няма вредно въздействие върху хората и околната среда. Има данни, че изчезват цели популации поради увеличения електросмог. В Италия над 600 общини наложиха мораториум, самият Брюксел наложи мораториум”.

Ангелова е притеснена, че местната власт още не е разгледала подписките, Тя дава за пример общинските съвети в Балчик и Мездра, които вече гласуваха за мораториум.  

„Не сме за спиране на прогреса. Нека бъде направено, но да не е за сметка здравето на хората. Нека се помисли за развитието на оптични връзки, които са много по-надеждни и сигурни от безжичните технологии. В ЕС се обсъжда промяна на нормативната база и забраняването на тези големи клетки в жилищни райони”. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 06.02.2021 г. 20:31 ч.

Източник: dnews

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x