INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Варненци излязоха на протест срещу презастрояването в града

Граждани излязоха на протест срещу презастрояването във Варна и поискаха да бъде променен общия устройствен план или да се обяви мораториум на строителството. Според тях, озеленяването не е достатъчно, а новите сгради намаляват местата за отдих сред природата. Даниела Стойнова разговаря с Антон Богдев ,Милен Славов и Ваня Атанасова за мотивите им, довели ги пред общината.

Според Богдев границите на разумното със застрояването отдаван са преминати. Според него прекалено активното строителство е обвързано главно с пране на пари и обслужване на частни интереси.

Милен Славов посочи, че във Варна има еднопосочно развитие на прекомерно застрояване, което води до урбанистична катастрофа, а в същото време не се прави нищо за създаване на нови зелени площи.

Ваня Атанасова припомни, че има кадастър на зелената система- зелен регистър, който има за цел да опази зелените площи. По думите й е противозаконно да се строи в зелените площи, дори те да са реституирани.

Председателят на ОбС-Варна Тодор Балабанов обясни, че процесът по промяна на Общия устройствен план е дълъг и не зависи само от тяхната воля. Промените и самите планове се приемат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а общината има само съгласувателна функция. Той посочи, че обществения интерес няма как да послужи за изготвяне на строителна забрана, защото законодателството не го допуска. Законът за устройство на територията изрично казва в кои случаи може да се допусне налагане на строителна забрана.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 11.06.2021 г. 11:36 ч.

Източник : БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x