INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Валентин Николов: Преди президенти да дават акъл, да се допитат до експертите

Искам да кажа нещо на президентите, които дават акъл – когато става дума за използване на дезинфектанти и строителство на магистрали, нека първо да попитат специалистите и тогава да говорят.


Това заяви по време на брифинг в Министерския съвет Валентин Николов – изпълнителен директор на Строителната камара след среща с премиера Бойко Борисов.

По думите на бранша строителството е секторът, който трябва да бъде движеща сила за излизане на икономическата криза, която предстои заради епидемията от коронавирус.

„За да се излезе, трябва да има строително цунами. Върви ли строителството, върви всичко. Намираме се в много благоприятна ситуация, защото имаме готови, приети проекти от Европа за изграждане на сгради. Ние сме готови при наличието на средства да задвижим този механизъм. Направили сме и предложение към регионалното министерство да се дават не повече от два обекта на една фирма, за да може повече хора да участват“, заяви още Николов.

По думите му строителството е мощен механизъм, с който да се противодейства на безработицата в страната. В сектора може да се включи както квалифицирана, така и неквалифицирана работна ръка.

„Средства трябва да се дават и да се подпомагат бедни хора, но това трябва да е разумно. Това са буфери, които се правят за месец-два. Основното е икономиката да заработи. Строителството е един от малкото сектори, които много бързо могат да увеличат обема си на работа, стига да има обекти. Строителството може да набъбва като гъба в зависимост от наличието на средства. Чуха се гласове, че трябва да се спрат инфраструктурни обекти и средствата да се пренасочат за борба с коронавируса. Това става точно така. Мога да кажа едно на президентите, които дават акъл: когато става въпрос за използване на дезинфектанти и строителство на магистрали, нека първо попитат специалистите и тогава да говорят“, заяви Николов.

България направи твърде много през последните години, но на база на фона на голямо изоставане. Трябва да се осигурят средства за ускоряване на други проекти. Безобразие е 40 години да не може да се завърши магистрала “Хемус”, околовръстният път, път София-Видин, който да е качествен, коментира още директора на Строителната камара.

“Инфраструктурата винаги е била важна, но сега става още по-важна, защото един от аспектите на глобалната икономика е отдръпването на големите европейски производители в Европа, в някаква степен капсулиране на европейската икономика. Това е нашият шанс. Това е шанс за България да създадем условия европейски производители да дойдат тук. Ако имаме инфраструктура, условия и работна ръка, хората няма да хукнат по света“, коментира още Николов.


Публикувано на 30.04.2020 г. 10:45 ч.

Източник: frognews

Още по темата: