INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ваксината на „BioNTech“ създава повече антитела от „Sinovac“

Хората, които са получили коронавирусната ваксина на BioNTech, са имали десет пъти по-голямо количество антитела от тези, създавани от китайската Sinovac, показва хонконгско проучване, съобщи АФП.

Изследванията на Университета в Хонконг (HKU), основани на проучване на 1442 здравни работници, бяха публикувани в Lancet Microbe. Изследователите казват, че антителата не са единствената мярка за успеха на ваксината в борбата с определено заболяване. Но те предупредиха, че „разликата в концентрациите на неутрализиращи антитела, идентифицирани в нашето проучване, може да доведе до съществени разлики в ефективността на ваксината“.

Тези, които са получавали Sinovac, са имали „подобни или по-ниски“ нива на антитела на тези, наблюдавани при пациенти, които са хванали и успешно са се преборили с болестта.

Проучването е допълнение към нарастващия набор от доказателства, че ваксините, използващи новаторска mRNA технология – като BioNTech и Moderna – предлагат по-добра защита срещу коронавируса и неговите варианти, отколкото тези, разработени по по-традиционни методи като използване на инактивирани части от вируса.

Традиционните ваксини са по-евтини за производство и по-малко сложни за транспортиране и съхранение, което ги прави жизненоважен инструмент за борба с пандемията в по-малко богатите страни.

Епидемиологът Бен Каулинг, един от авторите на проучването, каза, че хората все пак трябва да се ваксинират със Sinovac, ако няма друга възможност, защото някаква защита винаги е по-добра от никаква.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.07.2021 г. 12:11 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x