INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

В страната има 15 000 дози хлорохин, според директора на „Пирогов“.

Те ще бъдат давани на пациенти в по-леко състояние, за да не се стига до толкова тежки усложнения.

„В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин, които ще бъдат давани на пациенти в по-леко състояние, за да не се стига до толкова тежки усложнения“. Това заяви в ефира на „Здравей България” директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той уточни, че тепърва ще се мисли алгоритъм, по който лекарството да достига до пациентите, а целта е да се започва лечение, преди да се стигне до тежки усложнения.

„Може би ще променим тактиката. Може да търсим тези пациенти и да им даваме по-рано лекарства. А не когато ги интубираме“, поясни Балтов. Той допълни, че хлорохинът може да се дава и в домашни условия.

„Почивните дни и хубавото време са проблем и това ни тревожи много. Това, което правят недисциплинираните хора, ще се отрази до 10 дни. Тогава ще започнат да растат случаите. Не мислете, че това е просто хипотеза. Вирусът вече витае във въздуха на София“, поясни Балтов. 

По думите му в страната има сериозна реорганизация на всички лечебни заведения. „В началото, когато бяха първите случаи, ние бяхме с еднократни облекла, взети от кампанията с чумата. Само за един ден в „Пирогов“ се изхабиха 70 костюма. Знаете ли какво облекчение настъпи, когато получихме тези за многократна употреба?! Освен това в момента няма място в България, където да няма маски“, поясни Балтов. 

Професорът благодари на всички дарители, сред които е и NOVA. „Благодаря на всички, които работят на първа линия, спазват дисциплината, на всички, които помагат. Получихме дарение от NOVA, което е за детските клиники по неврохирургия“, добави той.


Публикувано на 13.04.2020 г. 13:15 ч.

Източник: nova.bg

Още по темата: