INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

В Палермо започна процес срещу Матео Салвини

В Палермо започна процес по обвинения в незаконно задържане на мигранти срещу бившия министър на вътрешните работи на Италия, лидера на партията „Лига“ Матео Салвини. Както съобщи италианската агенция ANSA днешното заседание ще бъде посветена на процедурни въпроси и получаване на материали от прокуратурата, предава TACC.

По -специално, прокуратурата иска да призове като свидетели настоящия вътрешен министър Лусиана Ламориезе, Джузепе Конте, който оглавяваше правителството, когато Салвини беше министър, както и редица негови колеги от кабинета.

Обвиненията са свързани със случая с испанската неправителствена организация Open Arms, която превозваше 147 мигранти, спасени в морето. През лятото на 2019 г. Салвини като министър не позволи на кораба да влезе в италианските пристанища и да свали мигрантите.

Салвини, чиято партия отново е част от управляващата коалиция, лично пристигна в съда. Той отрича всички обвинения и настоява, че е защитавал националните граници, докато изпълнявал задълженията си като министър.

Сегашното дело срещу Салвини не е първото подобно, но първото, засягащо дейността на НПО. Бившият министър преди това беше освободен от съдебно преследване за незаконно задържане на мигранти, също през 2019 г. на борда на италианския кораб на бреговата охрана „Грегорети“. По време на предварителните изслушвания прокурорът каза, че „няма основания за образуване на наказателно преследване на бившия министър“. Съдът прие това решение и прекрати делото. Тогава свидетелски показания в рамките на разследването дадоха и бившият премиер Джузепе Конте и редица бивши членове на неговия кабинет.

Първото разследване на случая на Салвини заради мигранти, държани на борда на италианския военен кораб „Дичоти“, започна, когато лидерът на „Лига“ беше част от правителството. Тогава управляващата коалиция на „Лига“ и Движение „5 звезди“ в парламента гласува за прекратяване на всякакво съдебно преследване на действащия парламентарист (сенатор Салвини) със съдебен имунитет.

Като вътрешен министър Салвини провежда политика на борба с нелегалните мигранти и, както твърди той, със съгласието на други ключови министри от кабинета и министър-председателя е забранил слизането им в италианските пристанища, търсейки незабавно разпределение на пристигащите между страните от ЕС. В резултат на това през 2019 г. беше постигнато значително намаляване на броя на мигрантите, пристигащи по море. Според Министерството на вътрешните работи от началото на 2021 г. три пъти повече мигранти са пристигнали в Италия по море, отколкото през 2019 г.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.10.2021 г. 15:06 ч.

Източник: Агенция Фокус

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x