INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

В Марсилия наркотиците се продават като лимонада

В една ненормална среда – каквато е тя в марсилския квартал Ла Кастелан, наркотиците се харчат като топъл хляб, а полицията е безпомощна.

Цените на дрогата са изписани по стените на блоковете. На пътя, който води към северното предградие на Марсилия Ла Кастелан, млад мъж седи на очукан стол на слънцето и гледа клипове в ТикТок. Представя се за „разузнавач“.

На въпроса какво работи един „разузнавач“ в този квартал, отговаря: „Започвам в десет сутринта и работя до един през нощта. После идва моят колега“. Колегата, облечен с яке с качулка и носещ малка чантичка, явно стои по-високо в йерархията. Той е „продавачът“. Продавачите изкарват около 150 евро на ден.

Млада жена паркира колата си – иска да си купи хашиш. Продавачът скача, протяга ръка зад една стена и вади от храстите голям прозрачен чувал, пълен с пликчета трева и хашиш. Клиентката подава банкнота от десет евро. Продавачът я прибира в чантичката си.

Цените на дрогата са изписани по стените

По данни на полицията, на всеки от 156-те пункта за продажба в Марсилия се изкарват между 10 и 60 000 евро на ден. Черни стрелки по стените на блоковете сочат пътя към дрогата. Цените също са изписани: един грам, два грама – 10, 20, 30 евро. Сякаш се продава лимонада.

Продажбата на наркотици в Марсилия е голям бизнес, в който конкуренцията е жестока. Само от юни насам е имало 13 смъртоносни спречквания между враждуващи банди. Най-младата жертва е на 14 години – убита с „Калашников“. „Ако арестуваш някого от високите нива на йерархията на наркобандите, веднага десетки искат да заемат неговото място“, казва Руди Мана, говорител на най-големия полицейски синдикат „Алианс“. „Това са момчета, които наистина са готови на всичко, дори да изгорят хората живи.“ Наричат ​​този метод „барбекю“.

Правната система изнемогва

Смъртоносните сблъсъци на бандите, водещи война за влияние, по парадоксален начин са резултат от стратегията на вътрешния министър: постоянен тормоз и атаки спрямо дилърите. Така се създава несигурност, която води до кървавите териториални войни. Според Мана, допълнителните средства, обещани от президента, също не помагат. Погледнато повърхностно, планът е добър за полицаите. „Нови коли, нови камери, повече персонал, двама нови комисари. Всичко, което мога да кажа, е: Браво, господин президент! Но какво решение всъщност предлага всичко това? Абсолютно никакво.“

Съществен проблем е състоянието на правната система. Съдилищата страдат от хроничен недостиг на кадри – от задържането до присъдата обикновено минават две до три години. Така северните квартали на Марсилия остават хванати здраво в хватката на наркобандите.

„Ако искаме да влезем в някой квартал, трябва да го направим с две, три или дори четири полицейски коли. В 99 процента от случаите ни посрещат с камъни и коктейли „Молотов“, разказва Мана. „Ако за щастие никой не пострада, автомобилите със сигурност ще бъдат повредени.“

„Тук средата не е нормална“

В марсилския квартал Ла Кастелан е израснал футболистът Зинедин Зидан. Както и ученичките Джейд и Евин, които са в клас за особено мотивирани ученици от квартала. Те имат големи планове: Джейд иска да стане хирург, Евин – полицайка. „Ръководим се от това, че тези деца нямат достъп до култура в тяхната среда. Затова се опитваме да им дадем основа“, обяснява директорът на училището Ерик Брунду.

Големи мечти в едно сурово място. „Нощите тук са тежки. Постоянен шум, писъци, състезания с коли, фойерверки“, казва Брунду. „Няма педиатри, няма офталмолози. Тук липсва всичко, което може да се намери в една нормална среда. Хората нямат пари, а и не разполагат с инфраструктура.“

Разни кметове – разни приоритети

Дали Джейд и Евин ще сбъднат мечтите си зависи и от това дали градските власти ще сложат край на клиентелистката си политика, която провеждат от десетилетия. Защото вместо най-накрая да построи линия на метрото от северните квартали до центъра на града, дългогодишният консервативен кмет Жан-Клод Годен предпочете да направи пристанището по-лъскаво.

Сега всичко трябва да се промени. Президентът Еманюел Макрон включи средиземноморския мегаполис в предизборната си кампания: той още през септември обеща 1,5 милиарда евро за жилища и инфраструктура. Сега предстои президентът още веднъж да посети града.

Той ще преговаря с новия социалистически кмет Беноа Паян за допълнителна помощ от 1,2 милиарда евро. Средства, които би трябвало да са от полза за напълно запуснатите училища – и за момичета като Джейд.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.10.2021 г. 16:44 ч.

Източник: DW.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x