INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

В Италия критикуват плановете за разхлабване на мерките

Италианското правителство бе подложено днес на остри критики заради плановете му да облекчи частично ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Агенцията отбеляза, че заради заразата Италия въведе най-строгите и най-продължителни ограничения в света. Снощи премиерът Джузепе Конте обяви разхлабване на режима от 4 май, но според мнозина изявлението му е било неясно и недостатъчно.

„Нашироко огласената „фаза 2“ ще бъде в действителност „фаза1,5″,“ заявява в имейл Волфанго Пиколи, съдиректор на изследователската фирма „Тенео интелидженце“. По думите му в това „много предпазливо облекчаване“ остават множество забрани и изисквания, които „силно ще затруднят всякакви бизнес дейности“.

Римокатоличеката църква се оплаква, че се запазва забраната за религиозни служби, а много родители са недоволни, че училищата ще останат затворени до септември. „Италианските епископи не могат да приемат ограничаването на свободата на религия“, се казва в изявление на Италианската епископална конференция.

Няколко коментатори отбелязват, че Конте не е казал нищо за проследяване на контактните лица и за масово тестване с оглед откриване и изолиране на подозрителните случаи – ключови мерки според експертите по обществено здравеопазване.

От следващата седмица ще бъде разрешено да заработят производственият и строителният бранш, докато магазините и музеите ще отворят врати на 18 май, а баровете, ресторантите и фризьорските салони – на 1 юни. Някои заводи, например на „Фиат Крайслер“, вече произвеждат със специално разрешение.

От 4 май италианците ще могат да спортуват на открито при облекчен режим и да гостуват на роднини, но като носят маски. Носенето на маски ще бъде задължително на обществени места, вкл. в автобуси и трамваи.

Италия е в режим на пълна блокада от 10 март; в страната са регистрирани 26 600 смъртни случая от Covid-19 и близо 200 хиляди заразени. Миналата седмица правителството обяви, че заради коронавирусната криза очаква свиване с рекордните 8 на сто на националния БВП за тази година.


Публикувано на 27.04.2020 г. 17:32 ч.

Източник: БТА

Още по темата: