INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

В Индия има предупреждения за опасност от нова ковид вълна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на поставените ваксини в Индия на дневна база е спаднал с до 73 на сто през последните седмици, показаха днес официални данни, при недостиг на дози в редица региони, предаде ДПА. Вчера в Индия са били поставени само 1,16 милиона дози, при връх от 4,3 милиона на 5 април, показват данни на министерството на здравеопазването. Така за шести пореден ден в страната са били направени под 2 милиона имунизации.

Здравни експерти казаха, че масовото ваксиниране – над 5 милиона дози дневно, е единственият начин за предотвратяване на трета вълна от КОВИД-19 в страната. Въпреки че Индия е глобален център за производство на ваксини, в страната са напълно ваксинирани едва малко над 3 на сто от населението от 1,3 милиарда души, предаде БТА.

Правителството на Нарендра Моди е критикувано за забавяне в закупуването и одобряването на ваксини, както и за това, че над 60 милиона дози са изнесени зад граница.

Ако не бъде постигнато ускоряване кампанията по ваксиниране и не се спазва уместно за COVID-19 поведение, има вероятност от поява на трета вълна през следващите 6 до 8 месеца, предупреди водещият учен М. Видясагар по местна телевизия. Министърът на здравеопазването Харш Вардан заяви, че до края на годината Индия ще си осигури 2,67 милиарда дози ковид ваксини и ще е в състояние на имунизира поне пълнолетното си население. През последните седмици Индия се бори с втора вълна, разпространила се в селските райони. През последните 24 часа са регистрирани още 276 000 новозаразени с коронавирус, а 3874 души са починали.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 20.05.2021 г. 18:33 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x