INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

В Австралия тестват дали БЦЖ действа и срещу Covid-19.

Експертите забелязват, че в региони, в които по-рано се е провеждало ваксиниране на населението с БЦЖ, ръстът на заболели от COVID-19 е сравнително нисък.

Най-малко 4 000 медици ще участват в клиничните изпитания на БЦЖ ваксината, която се ползва срещу туберкулоза, за борба с новия вид коронавирус. Това съобщи проф. Найджъл Къртис от детския изследователски център „Мърдок“.

В разгара на разпространението на коронавируса в цял свят експертите забелязват, че в региони, в които по-рано се е провеждало ваксиниране на населението с БЦЖ, ръстът на заболели от COVID-19 е сравнително нисък.

В изпитанията ще участват най-малко 4 000 медицински служители, като повече от 1 500 вече са наети в Австралия. Очаква се междинните резултати да бъдат готови в рамките на 3 месеца. Тестовете ще продължат от 6 месеца до 1 година, каза проф. Къртис, който ръководи започналите на 30 март изпитания.

БЦЖ-ваксината е разработена за борба с туберкулозата и до днес с нея се ваксинират над 130 милиона деца годишно. Учените предполагат, че тя се отразява благотворно на имунитета и позволява да се смекчат симптомите на коронавируса, което ще даде време на човечеството да разработи специална ваксина срещу SARS-CoV-2.

Финансирането на изследването е осигурено от благотворителни организации, но допълнителни дарения ще позволят на учените да завършат изпитанията в по-кратки срокове. До днес в Австралия са регистрирани над 6 400 души с коронавирус и има 63 смъртни случая. 


Публикувано на 16.04.2020 г. 17:43 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: