INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

В Армения гласуват на предсрочни парламентарни избори

Повече от 2000 избирателни секции на предсрочни избори за Националното събрание (еднокамарен парламент) на Армения бяха отворени в 08:00 ч. в цялата страна. Гласуването ще приключи в 22:00 ч., съобщава агенция ТАСС.

Сред 25-те политически партии и блокове, участващи в изборите, според социологическите проучвания фаворити са партията „Граждански договор“, чийто лидер е настоящият премиер Никол Пашинян, и блокът „Армения“, оглавяван от втория президент на страната Роберт Кочарян.

Входната бариера може да бъде преодоляна от блока на третия президент Серж Саркисян и бившия шеф на Националната служба за сигурност Артур Ванецян „Имам честта“, както и две парламентарни опозиционни партии – „Просперираща Армения“, чийто постоянен лидер е един от най-богатите хора в страната, Гагик Царукян и „Просветена Армения“ на Едмон Марукян. В изборите участва и първият президент на републиката Левон Тер-Петросян начело на партията Арменски национален конгрес.

За да влезе в парламента партията трябва да получи най-малко 5% от гласовете, а блок – 7%.

Над 2,5 милиона души ще могат да гласуват. От 11 до 13 юни се проведе електронно гласуване, в което взеха участие 650 души – служители на дипломатическите и консулските представителства на Армения, членове на техните семейства, както и военнослужещи в дълги командировки или обучение в чужбина. Според арменското законодателство други граждани на републиката, живеещи в чужбина, не могат да гласуват, тъй като арменската диаспора е твърде многобройна. Данните за електронното гласуване ще бъдат публикувани заедно с основните след обобщаване на резултатите.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 20.06.2021 г. 10:42 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x