INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Увеличават целевата помощ за отопление

Повече хора ще получат целева помощ за отопление през този сезон, според служебния министър на труда и социалната политика. Гълъб Донев увери, че добавката от 50 лева за пенсионерите няма да се взема предвид при кандидатстването за отпускане на помощта.

Заявления се подават от 1 юли до 31 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“ в страната. За целева помощ могат да кандидатстват безработни, регистрирани в бюрата по труда, най-малко 6 месеца преди подаване на заявлението.

Условието е да не са отказвали предлаганата им работа или обучения.

Пенсионери, родители на деца с увреждания и семейства с ниски доходи също могат да подават заявления. Те се обработват до 20 дни след подаването, а в 7-дневен срок след това дирекциите „Социално подпомагане“ издават заповед за отпускане или отказ на помощта.

През миналия отоплителен сезон целевата помощ беше 99 лв. на месец или близо 500 лева за целия отоплителен сезон. През миналия месец са подпомогнати близо 284 000 семейства. До дни се очаква социалният министър да издаде заповед, с която да определи по-високия размер на помощта.

Правилата за отпускането й ще бъдат съобразени и с повишаването на пенсиите през тази година. Целта е да не се допусне пенсионери да останат без енергийна помощ.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 08.07.2021 г. 15:17 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x