INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

САЩ помагат на България с още 500 000 долара срещу пандемията

САЩ даряват на България половин милион долара за справяне с щетите, причинявани от пандемията с новия коронавирус.

По думите на американската посланичка у нас Херо Мустафа, тези 500 000 долара, отпуснати от Държавния департамент, са само част от подкрепата за България.

„Никоя страна не може да се справи в тази криза сама, трябва да търсим общи решения“, заяви тя на виртуална пресконференция.

Изразходването на американската помощ ще протича в координация с българското Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

„Ние сме заедно в това изпитание американци и българи. Заедно можем да намалим до минимум разпространението на COVID-19. Заедно можем да подкрепим хората в нашите общности, които се нуждаят от помощ. Заедно ще се възстановим от тази криза и ще изградим още по-силни отношения между България и Америка.“ – увери посланик Мустафа.

По думите й, САЩ имат готовност да реагират на нашите нужди, ако те бъдат посочени от българските власти. Американската страна вече ни достави 6500 теста за диагностициране на коронавируса.

„Тези първи тестове са доставени, сега работим за доставянето на още. Концентрирани сме върху тази задача.“, отбеляза Херо Мустафа.

Наред с правителствената помощ, в подпомагането на България от американска страна се включват и неправителствени организации.

Днес изтече срокът за подаване на заявления за финансиране от фонда „Обединени срещу Covid-19“, в който са събрани около 800 хиляди лева – дарения от компании и частни лиц. Предстои още един кръг за разпределяне на средства за проекти в подкрепа на за най-силно засегнатите от кризата.

Други 50 хиляди лева ще бъдат разпределени на 18 организации на доброволци.

Отделно частни американски компании предоставят безвъзмездно финансова помощ,софтуер и онлайн комуникационни платформи, финансират болници и осигуряват медицинско оборудване, както и храна и транспорт за медицински работници в спешни ситуации.

„Трябва да сте много горди със страната си – не само правителството ви се справя добре, но и медиците, правоохранителните органи, доброволците, аптекарите, хората, които са зад касите в супермаркетите. Наистина трябва като народ да сте горди как се справяте в тази криза.“ – подчерта Херо Мустафа.

„Ние сме заедно в това изпитание – американци и българи“ – каза тя в заключение.


Публикувано на 17.04.2020 г. 11:21 ч.

Източник: News

Още по темата: