INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Унгария ограничава продажбите на детски ЛГБТ книги

Унгария нареди в петък на магазините да продават детски книги, които се смятат за насърчаващи хомосексуалността в „затворена опаковка“, предава Ройтерс.

Така централноевропейската държава засили ограниченията, които поставиха премиера Виктор Орбан в сблъсък с правозащитни групи и Европейския съюз.

Забраната включва и книги, които се смятат за стимулиращи промяната на пола и съдържат „изрични“ изображения на сексуалността. Магазините следва да ги продават отделно и то ако се намират не по-близо от 200 метра от училище или църква.

Тези ограничения са първите от очаквана поредица рестрикции, приети със закон през юни, забраняващ използването на материали, считани за поощряващи хомосексуалността и смяната на пола в училищата.

Европейската комисия предприе съдебни действия срещу консервативното правителство на Орбан заради законодателството, което според нея е дискриминационно и противоречи на европейските ценности за толерантност и свобода на личността.

Орбан, който е на власт от 2010 г. е изправен пред решаващи избори следващата година. Наблюдатели твърдят, че той става все по-радикален по отношение на провъзгласения от него кръстоносен поход в защита на традиционните християнски ценности от западния либерализъм.

През юли Унгария глоби разпространителя на детска книга за еднополови семейства за нелоялна търговска практика.

Правителството на Орбан твърди, че новият закон има за цел да защити децата и да остави на родителите да ги обучават за сексуалността.

Няколко правозащитни организации заявиха, че законът погрешно свързва педофилията и порнографията с проблемите на ЛГБТ. Урсула фон дер Лайен го нарече „позор“.

Проучване на Ipsos миналия месец установи, че 46% от унгарците подкрепят еднополовите бракове. Миналия месец хиляди унгарци се присъединиха към ежегодния Будапещенски прайд в знак на протест срещу закона.

Правните действия на Европейската комисия срещу Унгария са последният етап от културния сблъсък между Брюксел и някои от най -новите членове на ЕС в Източна Европа по редица основни въпроси, включително върховенството на закона и свободата на печата.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 07.08.2021 г. 06:02 ч.

Източник: Факти

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x