INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Унгария с извънредно положение заради войната в Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан въведе днес второ извънредно положение в страната, този път за справяне с последиците от войната в Украйна. В Унгария е в действие още едно извънредно положение, свързано с коронавирусната пандемия. То би трябвало да изтече идния вторник, предаде Франс прес.

„Светът е на ръба на една икономическа криза. Унгария трябва да остане извън тази война и да защитава финансовата сигурност на своите семейства“, заяви във Фейсбук Орбан вчера вечерта.

„Това налага да разполагаме с възможности и пределни граници за действие и изисква незабавни действия. Правителството, упражняващо правото си по силата на конституцията, обявява извънредно положение заради войната в Украйна“, допълни Орбан. Извънредното положение влезе в сила тази нощ в полунощ.

Малко преди това съобщение на премиера унгарският парламент промени конституцията на страната, за да позволи въвеждането на подобна мярка заради конфликта.

По-късно днес ще бъдат съобщени първите решения, взети в рамките на новото извънредно положение.

Според неправителствени организации извънредното положение подобно на това, въведено срещу коронавируса, позволява на Орбан да ограничава или просто да отменя временно фундаменталните права на всеки.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 25.05.2022 г. 10:08 ч.

Източник: БТА

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x