INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Унгария с 15-годишен договор с „Газпром“ за газ от „Турски поток“

Унгария се договори с Русия за всички условия за нова дългосрочна сделка за доставка на газ, която да влезе в сила от 1 октомври, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто.

Сиярто каза, че споразумението с „Газпром“ е за 15 години, с възможност за промяна на закупуваните количества след десетата година

„Ние също се договорихме за цената, която е много по -благоприятна от тази, която платихме по сделката, която Унгария подписа през 1995 г., която изтича сега“, уточни министърът, без да даде точни подробности.

Той добави, че сделката ще бъде подписана до края на септември и „Газпром“ ще доставя 4,5 милиарда кубически метра природен газ годишно до Унгария, по два маршрута: 3,5 млрд. куб. м през Сърбия, т.е. през продължението на „Турски поток“, което минава и през България, както и 1 млрд. куб. м през Австрия.

Унгария разчита на Русия за по-голямата част от вноса на природен газ. Въпреки това през последните години страната диверсифицира вноса на газ, като отвори трансгранични междусистемни връзки с повечето от съседите си и осигури доставки от Royal Dutch Shell, през пристанище за втечнен природен газ (LNG) в Хърватия.

За да получава количествата по „Турски поток“ Унгария изгражда нов интерконектор на границата си със Сърбия, който ще започне да функционира от октомври.

Макар да намалява зависимостта си от вноса на руски газ, унгарският премиер Виктор Орбан, откакто пое властта през 2010 г., защитава интересите на Москва в рамките на Европейския съюз, като многократно призовава за прекратяване на икономическите санкции, наложени след анексирането на Крим през 2014 година, припомня агенция „Ройтерс“.

5 1 vote
Article Rating

Публикувано на 30.08.2021 г. 15:47 ч.

Източник: Банкер

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x