INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Унгария провежда референдум по въпроси за ЛГБТИ общността

Унгария планира да проведе референдум по въпроси, свързани със защитата на децата, предава „Ройтерс“. С него унгарските власти целят да дадат отговор на натиска, упражняван им от Европейския съюз във връзка с влязъл в сила този месец унгарски закон, който според ЕС дискриминира представителите на ЛГБТИ общността.

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Европейската комисия в злоупотреба с правомощия заради скорошните й действия, насочени срещу унгарското законодателство, забраняващо дискусии за хомосексуализма и смяната на пола в училищата.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече законопроекта „позор“ и заяви, че изпълнителната власт на ЕС ще използва „всички налични правомощия“, за да принуди Унгария да отмени или измени закона. Според ЕК правната норма нарушава правилата на ЕС относно правата на свобода на изразяване.

„Бъдещето на децата ни е заложено на карта, така че не може да става дума за отстъпки по този въпрос“, каза унгарският лидер във видеоклип, публикуван във фейсбук.

Унгарският премиер не уточни кога ще бъде проведен планираният референдум.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.07.2021 г. 15:29 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x