INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Унгария възнамерява да ползва китайска ваксина срещу COVID-19

Унгарският лекарствен регулатор вероятно ще даде „ясен отговор“ до няколко дни дали страната може да започне да използва китайска ваксина за масова имунизация, съобщи днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Правителството му се стреми да даде тласък на ваксинирането и обяви вчера, че е постигнало сделка с китайската компания „Синофарм“ да купи от нейната ваксина.

Така Унгария може да стане първата страна от Евросъюза, която да одобри и да започне да използва китайска ваксина срещу Covid-19.

В четвъртък страната одобри закупуването на ваксини извън централизираната схема на ЕС, след като външният министър се оплака от „скандално бавните“ процедури на Брюксел по въпроса.

„Поисках регулаторът да действа внимателно, но колкото се може по-бързо да се произнесе…, тъй като има над милион дози от китайската ваксина, които можем да ползваме в рамките на няколко дни“, заяви Орбан.

Той настоя, че капацитетът за ваксинация на Унгария е далеч по-голям от количествата, достъпни чрез доставките на ЕС. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 15.01.2021 г. 14:30 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x