INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Украйна предложи на НАТО въздушното пространство над Крим

Алиансът може да транспортира войски, оборудване, товари, обяви Киев

Украйна предложи да се използва въздушното пространство в района на Симферопол за въздушни операции на НАТО, предава РИА Новости.

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал заяви, че Киев работи за разширяване на сътрудничеството с НАТО в Черноморския регион. Той направи това след среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. За 2021 г. са планирани няколко съвместни учения, включително маневри в Одеса.

Веднага след това, украинският министър на инфраструктурата Владислав Криклий проведе разговори със зам.генералния секретар на НАТО по политиката на отбраната и планирането Патрик Търнър. Криклий припомни актуализирания бюлетин на EASA (Европейска агенция за авиационна безопасност), според който така нареченият регион за полетна информация Симферопол е признат за неопасен. Той също така призова да се вземе предвид премахването на ограниченията на Федералната авиационна администрация на САЩ за полети в тази зона.

Украйна предложи на НАТО да използва въздушното пространство „в Симферополския полетен информационен регион (FIR)“ за операции на Алианса, предава и ТАСС.

„Украйна се придържа към избрания курс на интеграция в евроатлантическите системи за колективна сигурност. Една от важните области на такава интеграция е участието на Украйна в програмата за обмен на данни за въздушното движение на НАТО. В съвременните условия е важно да се засили контролът върху гражданския въздушен трафик и да се реагира на кризисни ситуации в Черноморския регион и зоната на АТО (т.нар. Антитерористична операция в Донбас)“, заявили украинските власти.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 14.02.2021 г. 21:25 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x