INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Великобритания отчете 15 милиона ваксинирани

Снимка: iStock/Getty Images

Британското правителство изпълни обещанието си да ваксинира с първа доза 15 милиона души до 15 февруари. Това представлява близо 23 процента от 66-милионното население на Обединеното кралство.

Премиерът Борис Джонсън коментира, че това е значително постижение. Масовото ваксиниране на Острова започна на 8 декември. Два месеца и седмица по-късно всички в първите четири приоритетни групи вече са ваксинирани с първата доза.

От понеделник ваксини ще бъдат предложени и на всички на възраст над 65 години и на клинично уязвимите.

Във видеообръщение премиерът заяви, че успехът е плод на задружните действия на цялата нация. Джонсън обаче допълни, че има още дълъг път за извървяване.

Сега задачата на властите ще бъде ваксинирането на всички в деветте приоритетни групи до края на април, а след това на всички пълнолетни.

Както посочи кореспондентът на Би Би Си по здравни въпроси Ник Тригъл, несъмнено програмата за масово ваксиниране е голям успех. Само Израел и Обединените арабски емирства имат повече ваксинирани на глава от населението.

На фона на тези положителни новини обаче става още по-актуален друг голям въпрос – кога ще започне облекчаването на строгите мерки.

На 22 февруари премиерът Борис Джонсън ще обяви „пътна карта“ за плавно вдигане на строгите мерки, като това се очаква да започне с отварянето на училищата от 8-ми март.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 14.02.2021 г. 18:39 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x