INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Учители шият маски за всички на първа линия

Маските се произвеждат в училище „Христо Ботев“ в Гниляне. Преподаватели от столично училище стартираха благородна кауза като шият маски в помощ на хората на първа линия в борбата с коронавируса. Маските се произвеждат в шивашкия кабинет на училището. 

Първата партида от 100 маски вече е готова, а материята им не е случайна. Платът, от който се изработват, е двупластов, така че да да осигурява максимална защита на хората на първа линия. 

„Човек, който има възможност да помогне, трябва да го направи. Малко или много като учители все пак даваме пример и на нашите деца“, посочи педагогическият съветник Теодора Малакова в ефира на Нова тв.

Мария Цветкова е изработила кройката, която е семпла, удобна и практична. Преди да влезе в борбата с коронавируса всяка маска трябва да е напълно чиста. Това се постига с парата на ютията.

„Задължителна е термичната обработка на пара, за да се дезинфекцирана една маска и да е годна за употреба“, обясни началният учител Цветелина Веселинова.

Училището е празно в дните на извънредно положение. Единственият шум идва от шевните машини в специализирания кабинет. Първите маски вече са на разположение на пощенски служители, продавачи в магазини и пенсионери. В момента се шият и още за полицаи, и за медици. Засега платове има. Доброволците обаче ще са благодарни, ако някой дари още.


Публикувано на 18.04.2020 г. 17:00 ч.

Източник: Dnes

Още по темата: