INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ученици от Варна отбeлязаха Европейската седмицата на програмирането

Ученици от СУ „Гео Милев“ във Варна участваха в дигитално събитие на тема: „Връзката между новите технологии, програмирането и професиите на бъдещето“, организирано по инициатива на Сдружение „Моят град“ впартньорство със СУ „Гео Милев“ врамкитеЕвропейската седмица на програмирането „Meet and Code“.

Седмицата на програмирането се провежда в над 13 европейски държави в периода от 27 септември до 3 октомври 2021 г. и е насочена към младежи с цел насърчаване на дигиталните умения за следващото поколение млади Европейци.

Фондация „Работилница за граждански инициативи” е партньор на Meet and Code за България. Повече за инициативата можете да научите тук: https://frgi.bg/bg/activities/programi/meet-and-code

Събитието във Варна представи пред ученици от СУ „Гео Милев“ презентация и образователен авторски филм за съвременните европейски тенденции и практики, свързани с професиите на бъдещето, вдъхновяващи примери за иновации, програмиране, технологии и връзката им с новите професии.

Учениците бяха провокирани да се замислят в предстоящият им избор на професия, запознавайки се с доклад на Dell, според който 85% от професиите, които през 2030 г. ще се практикуват в момента не съществуват. Заради новите информационни технологии изчезват много от познатите ни професии, но се появят нови, някои от тях още през тази година. Този процес се развива с изключителни темпове и младите хора не са подготвени за него, те нямат достатъчно информация, смятат организаторите на събитието и се надяват за в бъдеще учениците да търсят възможности за развитие в сферата на програмирането и кариерното ориентиране, чрез професиите на бъдещето, които възникват в резултат от развитието на информационните технологии.

5 1 vote
Article Rating

Публикувано на 28.09.2021 г. 17:03 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x