INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Около 10% от учениците нямат възможност за дистанционното обучение

Данните са на Министерството на образованието

Около 10% от децата у нас нямат възможност да участват в дистанционното обучение. Данните са на Министерството на образованието. На не малка част от родителите пък се налага да си вземат отпуск, докато училището е вкъщи.

Венци и Ники са във втори и четвърти клас. Вече близо месец учат дистанционно. А за да ги гледат, или майка им, или баща им, трябва да си взимат отпуск. Когато свърши платения, идва ред на неплатен. Вкъщи имат само един компютър и когато Венци е в час, на 2 метра от него Ники дописва домашните.

По данни на МОН около 10% от учениците нямат възможност да учат в електронна среда. На 400 км от София- в Шумен, Стефания няма компютър. В началото учила на телефона, но интернетът бързо свършил.

От ресорното министерство били осигурили всички заявени за учителите устройства и били разпределили над 550 дарени таблета в различни области на страната, а на този етап нямало основание Националното външно оценяване да бъде отменено.

Образователното министерство се е договорило с мобилните оператори, които предлагат специални оферти за училищата, да помогнат на родителите с доставка на мобилен интернет на преференциални цени.


Публикувано на 12.04.2020 г. 08:02 ч.

Източник:NOVA

Още по темата: