INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Учебната година може да приключи онлайн

Учебната година може да приключи онлайн. За този сценарий съобщи в интервю пред в. „Труд“ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Оформянето на срочни и годишни оценки може да протече в електронна среда, ако мерките за социална изолация бъдат удължени. Просветният министър все още е категоричен, че матурите не могат да се проведат онлайн. Изпитите в 7 клас и в 12 клас са важни, тъй като са преход към гимназиално ниво или към висше образование.

Министерството е готово да ги проведе на по-късен етап, когато мерките на извънредното положение отпаднат. Ако държавните зрелостни изпити в 12 клас не се проведат, ще се наложи 38 университета да проведат 300 изпити по различни дисциплини, защото за тях матурите са вход за една и повече специалности, обяснява Красимир Вълчев. С висшите училища е разговаряно да отложат сроковете за окончателно записване.

За Европейския съюз също се обсъжда такава мярка в Съвета на министрите на страните членки. Навсякъде се водят разговори с университетите, тъй като ситуацията във всички европейски страни е еднаква. Най-вероятно записването за университети тази година ще се забави. Ако не се проведат Националните външни оценявания в 7 клас, гимназиите ще трябва да проведат свои изпити или да приемат въз основа на вътрешно оценяване.

Министър Вълчев вижда несправедливост при този вариант при учениците, които имат взискателни учители. Относно националните външни оценявания в 4 и 10 клас – от тях МОН може да се откаже по-лесно, съобщава министърът на образованието. Те са важни за по-малък брой ученици.

За 4-класниците са важни за тези, които кандидатстват в математически гимназии (но реално за тези училища има и отделен изпит, има и влияние от състезания). За 10 клас са важни за училите в т.н. обединени училища. Все още обаче МОН не е в такава ситуация, за да вземе решение да се откаже от тези миниматури.

Вълчев обяснява позицията на министерството – ще се подходи разумно с НВО в 4 и 10 клас, няма да се провеждат на всяка цена, но и няма да се отказват от тях прибързано. Докато има възможност през юни да се проведат, ще се работи в посока те да се реализират.

Разглеждат се много сценарии за завършване на учебната година, отговаря Вълчев на въпроса дали има вероятност учениците да не се върнат на училище и след 13 май. Той отбелязва, че е важно да могат да издадат дипломите на 12-класниците, за да могат да се запишат в университети, особено е важно това за заминаващите да учат в чужбина.

Всяко удължаване на периода на действие на мерките за социална изолация, на извънредното положение, ще доведе до отместване на датите на изпитите със същия брой дни. НВО в 4 клас ще се проведе, ако е възможно и разумно до края на юни. Ако има промяна в датите на изпитите, това ще бъде обявявано поне 3 седмици по-рано, уточнява Вълчев. Ситуацията с пандемията ще определи и това дали ще има отлагане на началото на следващата учебна година.


Публикувано на 25.04.2020 г. 10:22 ч.

Още по темата: